Rurki półfrancuskie

Kilka prostych składników, a smaku co nie miara. Okazuje się, że ilości z tej jednej porcji są zaskakująco duże, ale to naszym łasuchom nie przeszkodziło i chcieli więcej i więcej. Acha należy pamiętać, że marmolada się sprawdza, ale dżem tylko ten domowy, bo ten ze sklepu z dodatkami żelującymi wypływa, przypala się i rurki są pozbawione nadzienia.

Składniki:

1 kostka margaryny,
1 szklanka gęstej śmietany,
3 szklanki mąki,
50 dag dżemu, marmolady
cukier waniliowy,
cukier puder do posypki,
tłuszcz do formy.




Mąkę posiekać dokładnie z margaryną i dolewając powoli śmietanę wyrobić ciasto. Rozwałkować cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, smarować dżemem i zawinąć w rurki, od boku do boku lub od rogu do rogu. Ułożyć ( spojeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C około 25 minut i obficie posypać cukrem pudrem.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty