poniedziałek, 22 grudnia 2014

Bidny piernik


Zabieracie się do pieczenia tradycyjnego piernika a tu okazuje się że brak kilku podstawowych składników. Nadchodzimy z pomocą...Piernik z naszego przepisu wygląda i smakuje jak tradycyjny, a jest tańszy i łatwiejszy w wykonaniu.
niejedna początkująca pani domu zabłyśnie tym piernikiem.


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka zsiadłego mleka
½ szklanki oleju
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ słoika powideł śliwkowych


Jajka, ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać zsiadłe mleko i olej. Mikserem połączyć wszystkie składniki. Na końcu dodać powidła śliwkowe i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu można polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz