Bidny piernik
Zabieracie się do pieczenia tradycyjnego piernika a tu okazuje się że brak kilku podstawowych składników. Nadchodzimy z pomocą...Piernik z naszego przepisu wygląda i smakuje jak tradycyjny, a jest tańszy i łatwiejszy w wykonaniu.
niejedna początkująca pani domu zabłyśnie tym piernikiem.
Składniki:
2
szklanki mąki
1
szklanka cukru
2
jajka
1
szklanka zsiadłego mleka
½
szklanki oleju
3
łyżeczki przyprawy do piernika
2
łyżeczki kakao
2
łyżeczki sody oczyszczonej
¾
słoika powideł śliwkowych
Jajka,
ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i sodą.
Wlać zsiadłe mleko i olej. Mikserem połączyć wszystkie składniki. Na końcu
dodać powidła śliwkowe i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do dużej
blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu można
polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz