Meduza - galareta wieprzowo - drobiowa
Przez jednych ulubiona zakąska zimna, przez innych znienawidzona, dlatego o wyższości galarety nad śledziem nie dyskutujemy, tylko prezentujemy tą potrawę. Bo nasza, polska, z polskiej świni i polskich warzyw.
Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 nóżka wieprzowa
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 marchewki
1 pietruszka
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 nóżka wieprzowa
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 marchewki
1 pietruszka
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania szumować, dodać ziele, pieprz, liść laurowy. godzinę przed końcem gotowania dodać obraną marchewkę i pietruszkę. Gotować około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Pokroić na mniejsze kawałki. Wywar przecedzić przez sito, doprawić solą, pieprzem i dodać przeciśnięty czosnek, zagotować. Marchewkę i pokroić w talarki. Do miseczek lub filiżanek włożyć plasterki marchewki (jak ktoś lubi listek natki pietruszki), trochę mięsa i zalać gorącym rosołem. Zostawić w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem włożyć do lodówki. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.
uwielbiam:) nie ma to jak galareta domowej roboty:)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak!!!
Usuń