Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki jak przystało na statystycznego Polaka, zna każdy, ale faszerowane mięsem nie każdy. Oto propozycja dla fanów ziemniaków w wersji na bogato. Wystarczy dobrać swoją ulubioną surówkę i drugie danie gotowe. Sezon ziemniaczany trwa przez cały rok, więc ziemniaki w dłoń.
2
łyżki nasion słonecznika
1
jajko
1
bułka czerstwa
3
ząbki czosnku
400
g mięsa wieprzowego
1
kg ziemniaków
3
łyżki oleju
pieprz
sól
Ziemniaki dobrze umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić wzdłuż
na pół i wydrążyć w ziemniakach miseczki. Mięso umyć pokroić na kawałki i zmielić na
siatce o średnich oczkach. W misce wyrobić mięso razem z jajkiem, namoczoną
bułką, , słonecznikiem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku. Do
ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć je na naoliwionej blaszce. Posmarować
tłuszczem i tak przygotowane piec w
piekarniku w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz