środa, 10 grudnia 2014

Faszerowane ziemniaki


Ziemniaki jak przystało na statystycznego Polaka, zna każdy, ale faszerowane mięsem nie każdy. Oto propozycja dla fanów ziemniaków w wersji na bogato. Wystarczy dobrać swoją ulubioną surówkę i drugie danie gotowe. Sezon ziemniaczany trwa przez cały rok, więc ziemniaki w dłoń.


Składniki:

2 łyżki nasion słonecznika
1 jajko
1 bułka czerstwa
3 ząbki czosnku
400 g mięsa wieprzowego
1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
pieprz  
sól


Ziemniaki dobrze umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć w ziemniakach miseczki.  Mięso umyć pokroić na kawałki i zmielić na siatce o średnich oczkach. W misce wyrobić mięso razem z jajkiem, namoczoną bułką, , słonecznikiem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku. Do ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć je na naoliwionej blaszce. Posmarować tłuszczem i tak przygotowane  piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około godzinę.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz