środa, 24 grudnia 2014

Świąteczne makówki



Przepis na dzisiaj czyli na ostatnią chwilę, obiecujemy, że wyjdzie każdemu. Nasz szybki przepis na ciasto drożdżowe do tego gotowa masa makowa oraz kilka składników i nawet dla tych, którzy chcieliby mieć makowca na święta, a im nie wychodzi mamy przepis. A mak na stole wigilijnym musi się znaleźć, bo gwarantuje nam szczęście i dostatek w nadchodzącym roku, dlatego śpieszcie po te kilka produktów do sklepu i szybciutko zagniatajcie. A szczęścia i pomyślności życzy ekipa Kulinarnych naszym wiernym, i nie tylko, czytelnikom. A oczywiście i smacznych Świąt, z przepisami zaczerpniętymi z naszego bloga ;)
Buźka Kochani!!


Składniki:

Ciasto należy zrobić jak w przepisie na rogaliki drożdżowe

Nadzienie:
puszka gotowej masy makowej
otarta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki miodu naturalnego
garść orzechów drobno posiekanych 
lub dowolne bakalie


Masę wymieszać z podanymi składnikami, z cienko rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraty 5x5 cm, na środku układać po pół łyżeczki sporządzonej masy i formować w kopertę łapiąc za rogi i mocno sklejając. Smarować rozkłuconym jajkiem i piec w temperaturze 180°C na złoty kolor. Podejrzewamy, że te makówki będą się rozklejały tak jak nasze, ale przecież nikt nie jest doskonały ;)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz