Rogaliki drożdżowe
Smak i zapach jak u babci...My proponujemy na słodko ale równie smaczne są z wytrawnym nadzieniem wtedy sugerujemy dodać mniej cukru do ciasta
Składniki:
1 kg
mąki pszennej
1
kostka margaryny
1
szklanka mleka
4
jaja
50
g drożdży
6
łyżek cukru
nadzienie:
czekolada, marmolada,
twarożek
Margarynę
roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić z
mlekiem i dodać do mąki razem z jajami i cukrem, wyrobić. Pod koniec dodać
rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić.
Ciasto
przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i wycinać trójkąty.
Formować rogaliki z dowolnym nadzieniem np. czekoladą, powidłami twarożkiem.
Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Pyszne;-) -polecam!
OdpowiedzUsuń