Rogaliki drożdżowe

Smak i zapach jak u babci...My proponujemy na słodko ale równie smaczne są z wytrawnym nadzieniem wtedy sugerujemy dodać mniej cukru do ciasta



Składniki:

1 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka mleka
4 jaja
50 g drożdży
6 łyżek cukru
nadzienie: czekolada, marmolada, 
twarożek



Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć z cukrem. Drożdże rozpuścić z mlekiem i dodać do mąki razem z jajami i cukrem, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić.
Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i wycinać trójkąty. Formować rogaliki z dowolnym nadzieniem np. czekoladą, powidłami twarożkiem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty