Miodowo – imbirowe skrzydełka z sałatką ziemniaczaną
Przepis na to danie mamy od naszej zaprzyjaźnionej cioci, a ona dostała go od swojej cioci, a tamta ciocia...Zresztą nieważne. Najważniejsze ze skrzydełka smakują wyśmienicie i my zawsze serwujemy je z sałatką ziemniaczaną. W takim połączeniu od lat smakują najlepiej.
Składniki:
Skrzydełka:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 szklanka bulionu
2 łyżki miodu naturalnego
3 ząbki czosnku
3 łyżki mielonego imbiru
4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
2 łyżki miodu naturalnego
3 ząbki czosnku
3 łyżki mielonego imbiru
4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
Do bulionu dodać miód, imbir, rozgnieciony czosnek i sos sojowo - grzybowy. Wymieszać i krótko zagotować. Skrzydełka podzielić na trzy części odrzucić końcówkę (można ugotować na niej zupę) i obgotować je około 10 minut. Po obgotowaniu skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki i zalać wcześniej przygotowanym sosem i pozostawić na godzinę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. W czasie pieczenia można skrzydełka odwracać.
Sałatka ziemniaczana
1 kg ziemniaków
1 mały kefir
pęczek koperku
Vegeta
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Zimne ziemniaki pokroić w kostkę 1cm na 1 cm. Dodać Vegetę, kefir i posiekany koperek. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić. Podawać ze skrzydełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz