Rozgrzewająca zupa curry

Pyszna zupa nie tylko na chłodne dni...


Składniki:
6 ziemniaków


3 marchewki
3 cebule
2 puszki cieciorki
opakowanie soku pomidorowego zagęszczonego lub 2 puszki pomidorów bez skórki
400 g chudego boczku wędzonego
łyżka pasty curry lub curry w proszku
pieprz, sól, papryka ostra do smaku
2 litry bulionu mięsno-warzywnego


Ziemniaki i marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w bulionie. Boczek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na patelni, do wytopienia tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, łączymy z boczkiem i szklimy. Dodajemy boczek z cebulą do zupy, następnie odcedzoną cieciorkę, sok pomidorowy, pastę curry i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.









Komentarze

Popularne posty