Pinacolada
Pinacolada zwana również ananasowcem czy ciastem ananasowym to lekkie ciasto....lekki deser ... doskonały do popołudniowej herbaty czy kawy. Gorąco polecamy i do pieczenia zachęcamy.
Składniki:
Biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 puszka ananasów
0,5 budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
4 żółtka
1 margaryna
Pianka kokosowa
4 białka
1 szklanka cukru
200g wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C.
Ananasa odsączyć i pokroić w małe kawałki. Syrop uzupełnić wodą do 250 ml płynu. Na płynie ugotować budyń dodając cukier i mąkę. Pozostawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka i wystudzony budyń. Wymieszać z ananasami.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z wiórkami. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170°C.
Biszkopt smarujemy masą budyniową i przykrywamy pianką kokosową.
Komentarze
Prześlij komentarz