sobota, 6 grudnia 2014

Ciasto bananowe z polewą krówkową


Bananowy jest, po prostu placek nasz... :) Pyszny, bananowy, niezwykle szybki i do sporządzenia jego nie wymagane jest użycia miksera, także ciacho na szybką rękę. Niebo w gębie i w dodatku bananowe. Z całego serca polecamy.


Składniki (na kwadratową formę lub tortownicę):

Ciasto: 
2 szklanki mąki tortowej
4 banany
1 jajo
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Polewa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy lub kilka kropel olejku
60 g margaryny (3 łyżki)


Banany rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków) wymieszać z jajkiem, cukrem i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać łyżką.
Wylać na formę wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Piec w około 200°C, najpierw na dół potem na górę i dół przez 0,5 godziny do zrumienienia. Jeżeli podwoimy składniki to mamy dużą blachę tzw. pierogową i ciasta, że cho-cho.
Mleko i cukier gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i zrobi się brązowy kolor (uwaga łatwo się przypala). Dodać margarynę jeszcze chwilę gotować. Wylać ciepłą polewę na ostudzone ciasto.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz