czwartek, 4 grudnia 2014

Buraczki


Klasyk gatunku, ale jakby komuś był potrzebny przepis na buraczki na ciepło to prosimy bardzo i zapraszamy do gotowania tego dodatku do dań zasadniczych. Każdy dom ma swój przepis na buraczki, ale chyba w każdym domu najlepiej smakują w niedziele tuz po kościele z mielonym i ziemniaczkami.

Składniki:

6 buraków ćwikłowych
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, kwasek cytrynowy

Buraki ugotować do miękkości, najlepiej w szybkowarze ( nam zajęło to w tym urządzeniu 10 minut). Wystudzić obrać i zetrzeć na tarce. Mało rozpuścić w garnku, dodać buraczki, poddusić, przyprawić i zabielić śmietaną.









4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam buraczków na ciepło. :) Dla mnie to nowość. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W naszym regionie to podstawa niedzielnego obiadu. Nie na darmo reklamują, barszcz pewnej firmy produkowany z buraczków uprawianych na Lubelszczyźnie :)
      Pozdrawiamy i polecamy do wypróbowania!!

      Usuń
  2. Bardzo lubię , u nas trze się na tarce o dużych oczkach , ale przygotowanie to samo .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle przepisów ile domów... a z grochem Pani próbowała?

      Usuń