wtorek, 30 grudnia 2014

Awokado nadziewane krewetkami


Ta propozycja to już sprawa wagi nie lekkiej. Jak się okazuje awokado dzięki kilku składnikom może stać się elegancką propozycją na elegancką imprezę tudzież prywatkę w gronie najbliższych. Polecamy wypróbować tą zakąskę w noc sylwestrową.


Składniki:

4 duże dojrzałe awokado
400 g krewetek koktajlowych z zalewy
2 ząbki czosnku
1 żółtko
ok 100 ml oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól


Krewetki odlać z zalewy, dokładnie odcedzając. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą na gładkie purée, przełożyć do miski. Dodać żółtko i cały czas mieszając, wlewać oliwę – z początku bardzo powoli, potem nieco większym strumieniem – by całość zamieniła się w gładką, majonezową emulsję. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą do smaku, wymieszać z krewetkami. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Nadziewać otrzymaną masą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz