sobota, 20 grudnia 2014

Maxi King


To jest to ciastko, które musisz koniecznie zrobić... tak, tak do Ciebie mówię. I nie wymigasz się od niego, a jak już raz zrobisz to nie będziesz mógł się od niego uwolnić, takie jest dobre. Zapewniamy, że to najprawdziwsza prawda jest i tego się trzymajcie!!!


Składniki:

ok. 400 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej 

Składniki masy mlecznej:
1,5 kostki miękkiego masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)

Składniki polewy:
2 czekolady gorzkie
1/2 szklanki kremówki
150 g orzechów 


Mleko (1 szklanka) zagotować z cukrami, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać wystudzone mleko z cukrem i stopniowo (ciągle miksując) po szklance mleka w proszku, jeżeli będzie to mleko granulowane, proponujemy zmiksować blenderem, aby pozbyć się grudek. Masę wstawić na chwilę do lodówki. Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić ją do miseczki wypełnionej wrzącą wodą (kajmak zmięknie i będzie się łatwiej rozprowadzał). W tym czasie formę  wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Wyłożyć na nią połowę masy mlecznej, wyrównać. Przykryć następną warstwą herbatników, rozsmarować na nich kajmak. Bezpośrednio na masę kajmakową wyłożyć resztę masy mlecznej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
Orzechy  posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do miseczki. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę i pozostawić na ok. 2 minuty. Wymieszać na gładką masę, dodać orzechy, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i wstawić na noc do lodówki.










2 komentarze:

  1. No i muszę go zrobić, bo dostałam ślinotoku na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je niedawno, choć z trochę innego przepisu. Słodkie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń