czwartek, 25 grudnia 2014

Ciasteczka korzenne


Czas świąt Bożego Narodzenia to czas zapachu cynamonu, gałki muszkatołowej i miodu w domu. Dodając do tego masło, mąkę i orzechy otrzymujemy pyszne ciasteczka korzenne, które swą prostotą zadziwią nas, ale szlachetność smaku nas oczaruje.


Składniki:


2 szklanki mąki
200 g masła
400 ml miodu
200 g migdałów w płatkach
200 g orzechów włoskich
4 łyżki przyprawy do piernika
łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Płatki migdałowe oraz orzechy włoskie drobno posiekać i dodać do mąki. Masło rozpuścić i razem z miodem dodać do wcześniej przygotowanych suchych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie się lepić, jednak nie należy dodawać więcej mąki, gdyż ciasteczka wyjdą zbyt twarde. Formować kuleczki, które należy spłaszczyć i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180˚C. Ciasteczka po upieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego należy pozostawić je do ostygnięcia na blaszce. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek.








1 komentarz: