niedziela, 7 grudnia 2014

Karkówka duszona w pomidorach i czosnku


Bardzo, ale to bardzo smaczne danie, dajemy sobie za nie głowy uciąć. Smakuje nawet tym, którym karkówka jest obca tzn. fuj, ble, ja tego nie będę jadła... itp. Karkówka nasza nie jest podeszwą bez smaku i aromatu, ale pysznym kawałkiem mięsa, rozpadającym się w ustach o bogatym aromacie i lekko kwaskowatym smaku uzyskanym dzięki przecierowi pomidorowemu. 


Składniki :

1 kg karkówki wieprzowej
10 ząbków czosnku
2 łyżki soli
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia
200 g przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 liście laurowe
2/3 szklanki wody
pieprz 


Mięso pokroić  w 1,5-centymetrowe plastry. Czosnek utrzeć w moździerzu razem z solą i natrzeć każdy plaster karkówki. Ułożyć mięso w misce, szczelnie przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. 
Każdy kawałek mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Przecier pomidorowy wymieszać z sosem sojowym, cukrem i wodą. Na dno blaszki wlać troszkę powstałego sosu, ułożyć  warstwę mięsa, polać sosem, ułożyć mięso- naprzemiennie do końca składników. Dołożyć liście laurowe, doprawić pieprzem i piec pod przykryciem przez około godzinę. Równie dobrze może to być inne mięso, podjęliśmy próby z szynką i też byłą super.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz