piątek, 12 grudnia 2014

Marcepanowe oreo


Ciasteczka w typie markiz z pysznym nadzieniem. Przepis nieskomplikowany, samo pieczenie nie trwa długo. Nadziewane delikatnym kremem o smaku marcepana. Bardzo wykwintne w swojej prostocie, zadowolą najbardziej wymagające gusta.


Składniki:

7 dag masła
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1 jajko
Krem:
10 dag masła
2 łyżki mleka
1/2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki mielonych migdałów


Masło stopić i przestudzić, mąkę przesiać razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać na sucho. Do suchych składników dodać jajko i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć malutkie kółeczka na co drugim odcisnąć dowolny wzorek ( można go też pominąć). Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170°C około 8 minut.
Masło utrzeć na krem dodać płynne mleko i cały czas ucierając dosypać mleko w proszku i mielone migdały. 
Upieczone i wystudzone ciasteczka przełożyć  kremem i odstawić do lodówki do zastygnięcia.







2 komentarze:

  1. Lubię ciastka przekładane kremem, pychotka. :) Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń