środa, 31 grudnia 2014

Awokado z gruszkami i oliwkami


Czas przygotowań do Sylwestra czas zacząć, oczywiście w naszym wypadku od kuchni. Jedna z propozycji awokadowo-gruszkowa ma szanse stać się królową balu sylwestrowego. Wykwintne awokado faszerowane samymi dobrodziejstwami.


Składniki:

2 owoce awokado
2 łyżki soku z cytryny
6 ładnych, czarnych oliwek
1,5 łyżki majonezu
40 dag gruszek
sól
pieprz
cukier


Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. W garnuszku nalać tyle wody aby zakryła gruszki i dodać dwie łyżki cukru. Gotować w syropie około 10 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć pestkę i skropić lekko sokiem z cytryny. Oliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Cztery połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić dość drobno. W salaterce wymieszać majonez z resztą soku cytrynowego. Dodać kawałki gruszek, pokrojone oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowaną w ten sposób mieszanką napełnić połówki awokado. Każdą porcję udekorować połówką oliwki.


















1 komentarz: