Ryba po grecku


Klasyk gatunku, ale za to jaki klasyk. Przez nas uwielbiany za to, że ryba no i że warzyw moc. Myślimy, że jest to przepis tak znany, że nie trzeba się nad nim rozwodzić, ale warto zapoznać się, bo może jakiś inny dodatek proponujemy, tudzież inny sposób wykonania. Przepis jak najbardziej świąteczny, zachęcamy do produkcji w domowym zaciszu!!


Składniki:

600 g filetu z ryby 
3 cebule 
500 g marchwi
½ selera 
1 por
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawa do ryb
sól
pieprz
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia 


Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym przyprawić solą i pieprzem, ostawić na pół godziny. Panierować w jajku wymieszanym z przyprawą do ryb i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić. Marchew i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Warzywa dodać do cebuli i smażyć około 10 minut. Wlać trochę wody, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusić, aż warzywa będą miękkie. W niskim naczyniu równomiernie układać rybę, a na wierzch farsz warzywny, lub dowolnie układać na półmisku. 










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty