poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zupa jarzynowa z pieczarkami na wędzonce

Ta zupa jest jarzynową tylko z nazwy, bo żeby ją dobrze określić trzeba by użyć wielu przymiotników, bo ma ona warzywa, pieczarki, koncentrat pomidorowy, wędzonkę i wywar mięsny. Chyli tak naprawdę mamy w niej miks wielu zup: jarzynówki, pieczarkowej, pomidorowej, rosołu i serowej z grzankami nie wspominając, tak, tak... grzanki też w niej są... 


Składniki:

20 dag wędzonki (chudy boczek wędzony)
3 łyżki masła
3 marchewki
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka sosu sojowego
20 dag pieczarek
10 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
10 dag sera ementaler
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
grzanki


Marchewkę obrać i opłukać, pokroić w słupki. Wędzonkę pokroić w słupki i podsmażyć (w garnku w którym będzie gotowała się zupa)na maśle, dodając marchewkę. Podlać wodą, ewentualnie bulionem i dusić 10 minut. Grzyby oczyścić pokroić w półplasterki, dodać do zupy ugotować 5 minut, dodać szpinak, koncentrat i sos sojowy, zagotować. Doprawić, posypać posiekaną natką pietruszki. Wyporcjować zupę, posypać startym żółtym serem i grzankami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz