wtorek, 9 grudnia 2014

Pancakes


Amerykańskie placuszki polecane szczególnie na śniadanie z syropem klonowym lub dżemem, sosem czekoladowym lub z czym dusza zapragnie. Generalnie same w sobie są smaczne wiec z dodatkami radzimy nie szaleć, nam wystarczył stary, poczciwy cukier puder.

Składniki:

2 szkl. mąki
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 ½ szkl. maślanki
½ szkl. mleka
2 duże jaja (żółtka oddzielić od białek)
4 łyżki rozpuszczonego masła


Masło rozpuścić, suche składniki wymieszać w misce. Maślankę wymieszać z mlekiem i białkami. Żółtka wlać do małej miseczki i dodawać gorące masło, ciągle mieszając. Otrzymaną emulsję dodać do masy mleczno - maślankowej, następnie całość dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Smażyć na maśle niewielkie placuszki, podawać z cukrem pudrem, sosem lub powidłami.








1 komentarz: