czwartek, 18 grudnia 2014

Pierniczkowe pierniczki


Czas Bożego Narodzenia przynosi nam w domu zapach cynamonu, goździków, kardamonu i miodu. I to wystarczy aby poczuć atmosferę tych świąt. Nie trzeba pić „Koka-Koli” ani oglądać „Kewina samego w domu”. Te pierniczki same przemówią do nas: „Coraz bliżej święta…”



Składniki:

250 g cukru
250 g miodu
100 g masła
½ szkl mleka
1 łyżka kakao
1 przyprawa do piernika
750 g mąki
2 żółtka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
posypka do dekoracji

Wszystkie składniki oprócz maki sody i żółtek ) podgrzać, aż powstanie jednolita masa. Ciepłą masę wylać do miski, dodać mąkę, sodę i żółtka. Wyrabiać ciasto tak długo aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki za pomocą foremek. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temperaturze 160°C. Gdy ostygną ozdobić lukrem i posypką.









1 komentarz:

  1. Fajny przepis, jeszcze zdążę przed świętami

    OdpowiedzUsuń