środa, 3 grudnia 2014

Pasztet cioci Basi


Kolejna propozycja z kręgu potraw wegetariańskich. Tym razem zdrowa i niedoceniona soczewica czerwona, która po rozgotowaniu traci kolor i jest żółta, ale nie mniej równie smaczna i treściwa. Polecamy wypracować swoją wersje tego dania, dodając swoje ulubione dodatki: grzyby, natkę pietruszki, koperek czy pomidory suszone.


Składniki:

250 g soczewicy czerwonej
150 ml oliwy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki
¼ selera
2 łyżki curry lub pasty curry
4 jaja
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
masło i bułka tarta do wysypania formy
ulubione dodatki - w naszym przypadku były to mrożone kurki duszone na maśle z cebulką 

Soczewicę zalać dwiema szklankami wody i rozgotować. Marchewki, selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać resztę warzyw, czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić do miękkości. Dodać soczewicę, doprawić przyprawami i sosem sojowym, pozostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, resztę składników połączyć z żółtkami i ubitą pianą z białek, delikatnie wymieszać. Foremkę wysmarować dokładnie masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć masę, stuknąć kilka razy o blat, aby pozbyć się przestrzeni powietrznych. Piec około 40-50 minut w 180°C. 

















2 komentarze:

  1. Apetyczny :) Takie pasztety są bardzo smaczne i zdrowe :) U mnie dziś podobna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I okazuje się, że można jeść nie mięso ;)

      Usuń