Pasztet cioci Basi
Kolejna propozycja z kręgu potraw wegetariańskich. Tym razem zdrowa i niedoceniona soczewica czerwona, która po rozgotowaniu traci kolor i jest żółta, ale nie mniej równie smaczna i treściwa. Polecamy wypracować swoją wersje tego dania, dodając swoje ulubione dodatki: grzyby, natkę pietruszki, koperek czy pomidory suszone.
250 g soczewicy czerwonej
150 ml oliwy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki
¼ selera
2 łyżki curry lub pasty curry
4 jaja
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
masło i bułka tarta do wysypania
formy
ulubione dodatki - w naszym przypadku były to mrożone kurki duszone na maśle z cebulką
ulubione dodatki - w naszym przypadku były to mrożone kurki duszone na maśle z cebulką
Soczewicę zalać dwiema szklankami
wody i rozgotować. Marchewki, selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę
pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać resztę warzyw, czosnek
przeciśnięty przez praskę i dusić do miękkości. Dodać soczewicę, doprawić
przyprawami i sosem sojowym, pozostawić do ostygnięcia. Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, resztę składników połączyć z
żółtkami i ubitą pianą z białek, delikatnie wymieszać. Foremkę wysmarować
dokładnie masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć masę, stuknąć kilka razy o
blat, aby pozbyć się przestrzeni powietrznych. Piec około 40-50 minut w 180°C.
Apetyczny :) Takie pasztety są bardzo smaczne i zdrowe :) U mnie dziś podobna propozycja :)
OdpowiedzUsuńI okazuje się, że można jeść nie mięso ;)
Usuń