czwartek, 2 października 2014

Kotlety mielone


Jakby ktoś jeszcze nie znał przepisu to prezentujemy prosty sposób na mielonego rodem ze szkolnej stołówki. Większość z nas to zwolennicy tradycyjnego schabowego, ale dobrze zrobionym mielonym też nie pogardzimy. 

Składniki:

700 g mięsa wieprzowego
kilka kromek chleba
2 jaja
2 cebule 
3 ząbki czosnku
pieprz 
sól
1 pęczek koperku
tarta bułka do panierowania 
olej do smażenia 

Mięso umyć, oczyścić, zmielić na siatce o średnich oczkach razem z cebulą. Zmielone mięso przełożyć do miski. Chleb (ówczesne bułki są tak sztuczne, że spraktykowaliśmy chleb i jest oki) namoczyć w mleku lub zimnej wodzie, aż będzie całkowicie miękki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, odciśnięty dobrze chleb, jajka, drobno posiekany koperek, wymieszać dokładnie masę ręką lub łyżką. Formować lekko podłużne i spłaszczone kotlety, panierować w tartej bułce. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz i smażyć kotlety na średnim ogniu, by nie zrumieniły się zbyt mocno i były usmażone w środku.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz