niedziela, 26 października 2014

Ciasto z cukinią

Cukinia w cieście... możliwe. I okazuje się, że jest bardzo skuteczna w tym, bo nadaje wilgoć, a na smak nie ma większego wpływu. A, że cukinię można dostać w sklepach wielkopowierzchniowych cały rok, przepis aktualny jest zawsze.

Składniki:

350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach ze skórką

3/4 szklanki oleju roślinnego
300 g mąki pszennej
3 duże jajka
150 g cukru
50 g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 g orzechów włoskich
100 g czekolady gorzkiej
szczypta soli

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, orzechy połamać i wymieszać z cukinią. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i solą. Jaja utrzeć z cukrami na puszysta masę, połączyć z mąką, następnie porcjami dodawać masę cukiniowo-orzechową i jabłkami i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnić masą i piec około 45 minut w 180°C. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.





1 komentarz: