wtorek, 14 października 2014

Lekki owocowy deser

Kto go raz spróbuje, nie będzie mógł się od niego odjeść. Lekki i pyszny deser, połechce nasze podniebienia, a jego owocowy posmak robi robotę w tym deserze. Można próbować z różnymi owocami, my próbowaliśmy z malinami i truskawkami. Bezy najlepiej upiec samemu, to już dopełni dzieła, a przepisu można poszukać na naszym blogu. Smacznego!!


Składniki:

250 ml śmietanki 30%
¼ kg miękkich owoców (maliny, truskawki, jeżyny)
1 łyżka żelatyny
ewentualny cukier puder do dosłodzenia

Dodatki:
bezy,
owoce sezonowe,
orzechy,
gorzka czekolada,
listki mięty,
rurki z kremem, co kto lubi i posiada.


Schłodzoną śmietankę ubić, utrwalić żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Owoce rozdrobnić za pomocą blendera, połączyć ze śmietanką, pozostawiając niewielką ilość musu owocowego ( około 1/5) i dokładnie wymieszać, ewentualnie dosłodzić. Na dno kieliszka do szampana (najlepiej wyglądająca opcja) lub pucharka, włożyć po owocu, pokruszyć bezę dodać masę śmietanową-owocową, polać musem owocowym i udekorować według uznania i upodobania: owocem, wiórkami czekoladowymi, startymi orzechami, rurką z kremem.  Można schłodzić, albo spożywać bezpośrednio.












2 komentarze: