niedziela, 19 października 2014

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Grillowanie bez względu na pogodę sprawdza się nam z grillem elektrycznym, w domowym zaciszu. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, żeby poczuć smak i przede wszystkim aromat grillowanego mięsa i chrupiących warzyw. A wszystko to zamarynowane w aromatycznej zaprawie.  
Składniki:

Szaszłyki

400 g polędwiczek wieprzowych
4 duże twarde pomidory
12 główek średniej wielkości pieczarek
1 żółta papryka
sól

Marynata:

100 ml oliwy
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 gałązka świeżego rozmarynu
świeżo zmielony czarny pieprz
1 cebula


Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić w kostkę o bokach długości ok. 2 cm. Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, listkami rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulą i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w zalewie przez min. 2 godz., najlepiej przez noc. Wyjęte z marynaty mięso posolić, nadziewać na szaszłykowe szpadki na przemian z papryką pokrojoną w kostki wielkości mięsa, główkami pieczarek i ćwiartkami pomidorów. Piec na grillu ze wszystkich stron do zrumienienia, smarując w trakcie pieczenia kilka razy marynatą.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz