niedziela, 5 października 2014

Ciasto czekoladowo waniliowe


Proste ciasto z niedrogich składników, a pachnie i smakuje bogato. Polecamy „na szybką rękę”, wystarczy po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub w wersji pełniejszej polać polewą.






Składniki:

270 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
125 g masła
1 szkl cukru
1 olejek waniliowy
3 jaja
150 ml mleka
50 g kakao
5 łyżek wrzącej wody

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. Ubić masło z cukrem i olejkiem waniliowym, na jasna kremową masę. Wbijać  jajka po kolei, nie przerywając miksowania. Pod koniec dodawać mieszankę mąki na zmianę z mlekiem. Włożyć nieco mniej niż połowę ciasta do osobnej miski. Zmiksować kakao i wrzącą wodę, tak by powstała gładka pasta.  Dodać do miski z mniejszą ilością ciasta i miksować na gładką masę. Przełożyć ciemną masę do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć jasną i piec 40-50 minut, sprawdzić wykałaczką, aż będzie sucha. Wystudzić ciasto, polać polewą.








2 komentarze: