Ciasto czekoladowo waniliowe
Proste ciasto z
niedrogich składników, a pachnie i smakuje bogato. Polecamy „na szybką rękę”,
wystarczy po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub w wersji pełniejszej polać
polewą.
270
g mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
½
łyżeczki soli
125
g masła
1
szkl cukru
1
olejek waniliowy
3
jaja
150
ml mleka
50
g kakao
5
łyżek wrzącej wody
Mąkę, proszek do
pieczenia i sól wymieszać razem. Ubić masło z cukrem i olejkiem waniliowym, na
jasna kremową masę. Wbijać jajka po
kolei, nie przerywając miksowania. Pod koniec dodawać mieszankę mąki na zmianę
z mlekiem. Włożyć nieco mniej niż połowę ciasta do osobnej miski. Zmiksować
kakao i wrzącą wodę, tak by powstała gładka pasta. Dodać do miski z mniejszą ilością ciasta i
miksować na gładką masę. Przełożyć ciemną masę do formy (wyłożonej papierem do
pieczenia), przykryć jasną i piec 40-50 minut, sprawdzić wykałaczką, aż będzie
sucha. Wystudzić ciasto, polać polewą.
pięknie zrobione.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń