czwartek, 9 października 2014

Zupa szpinakowo-porowa z miętą

"Jak na zupę z chwastami to nawet dobra" - cytujemy twórcę tego dania. Więc jak komuś "chwasty" nie przeszkadzają w zupie to jest propozycja nie do odrzucenia. Nam nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie idealnie pasują do reszty składników. A poza tym zupka zdrowa, dostarcza wiele witamin, składników mineralnych i kwasu foliowego. 

Składniki:

1 korpus drobiowy ,
5 porów,
½ kg szpinaku świeżego,
1 puszka groszku konserwowego,
1 główka sałaty,
3 łyżki masła
3 marchewki,
1 pietruszka,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 łyżka posiekanej mięty.

Korpus umyć włożyć do zimnej wody i gotować na małym ogniu, zszumować. Dodać umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę.
Pokroić pory, przysmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony szpinak i sałatę. Całość jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać do bulionu, dodać groszek, podgotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i miętą. Korpus wyjąc, oddzielić mięso i dodać do zupy Przed podaniem posypać natką pietruszki.








1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, w którym trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam! Monika

    OdpowiedzUsuń