poniedziałek, 13 października 2014

Pieczarki faszerowane


Pieczarki w wersji de luxe, z nadzieniem mięsnym doskonale sprawdzą się na przyjęciach. Można przygotować wcześniej i tylko zapiec.


Składniki:

1 kg pieczarek
250 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
100 g pieczarek do farszu
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki, koperek, majeranek
sól, 
pieprz,
2 ząbki czosnku
50 g rodzynek
1 jajo



Pieczarki dokładnie umyć wyciąć trzony. Pieczarki do farszu, wykrojone trzony  i cebule pokroić w drobną kostkę podsmażyć z solą i pieprzem, przestudzone połączyć z mięsem mielonym, dodać przyprawy, czosnek, zieleninę posiekaną drobno, jajo, bułkę tartą, rodzynki. Dokładnie wymieszać. Nadziewać pieczarki, posypać startym żółtym serem i układać na blaszce. Zapiekać ok 25 minut w temperaturze 180°C. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz