Drobiowe wałeczki
Filet z kurczaka nie musi być rozbity, opanierowany i po prostu usmażony w sposób jak najbardziej tradycyjny. Dlatego my dzisiaj postanowiliśmy wykorzystać mieloną masę drobiową i za pomocą kilku składników wyczarowaliśmy pyszne wałeczki drobiowe, które zachwycą nie jednego.
Składniki:
1,5
kg filetu z kurczaka
1
cebula
3
jaja
1,5
szkl bułki tartej
4
jaja do panierowania
bułka
tarta do panierowania
1
kg pieczarek
2
serki topione z pieczarkami
sól
pieprz
pieprz
ziołowy
olej
Mięso
z kurczaka umyć, osuszyć i zemleć. Dodać jajka, bułkę tartą przyprawy, wyrobić
masę. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić ,
zetrzeć na tarce i podsmażyć. Dodać cebule i serki topione. Podgrzewać, stale
mieszając aż serki się rozpuszczą. Porcję mięsa spłaszczać dłonią, nakładać
farsz i formować wałeczki. Mięso panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz