wtorek, 28 października 2014

Drobiowe wałeczki


Filet z kurczaka nie musi być rozbity, opanierowany i po prostu usmażony w sposób jak najbardziej tradycyjny. Dlatego my dzisiaj postanowiliśmy wykorzystać mieloną masę drobiową i za pomocą kilku składników wyczarowaliśmy pyszne wałeczki drobiowe, które zachwycą nie jednego.

Składniki:

1,5 kg filetu z kurczaka
1 cebula
3 jaja
1,5 szkl bułki tartej
4 jaja do panierowania
bułka tarta do panierowania
1 kg pieczarek
2 serki topione z pieczarkami
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej


Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i zemleć. Dodać jajka, bułkę tartą przyprawy, wyrobić masę. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić , zetrzeć na tarce i podsmażyć. Dodać cebule i serki topione. Podgrzewać, stale mieszając aż serki się rozpuszczą. Porcję mięsa spłaszczać dłonią, nakładać farsz i formować wałeczki. Mięso panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz