piątek, 31 października 2014

Halloweenowa zupa



Zupa dobra dla tych, którzy obchodzą Halloween, bo po zakończonej imprezie można obrać dynie, pokroić, dodać kilka składników i ugotować zdrową i pożywna zupkę. I takim sposobem nic się nie marnuje. Polecamy również celowo zakupić lub zdobyć dynie i sprawić sobie tę warzywną zupę, mocno rozgrzewającą w te jesienne wieczory.




Składniki:

średniej wielkości dynia
4 ziemniaki
3 marchewki
mały seler
bulion
4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
sól, pieprz biały, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa
pęczek natki pietruszki
ulubione dodatki: grzanki z chleba, groszek ptysiowy, pestki dyni lub słonecznika prażone na suchej patelni

Ziemniaki, dynie, marchewkę i selera obrać, pokroić w równej wielkości części i zalać bulionem, tak aby przykrył wszystkie składniki. Gotować do miękkości po czym lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać, śmietanę, wymieszać i przyprawić do smaku. Podawać z posiekana natką pietruszki i ulubionym dodatkiem.












2 komentarze:

  1. Mega zupka! Pikantna, rozgrzewająca, gęsta - cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, koniecznie trzeba spróbować!!

      Usuń