czwartek, 16 października 2014

Minestrone - włoska zupa jarzynowa


Włoska zupa pełna warzyw, pachnąca latem, pomidorami, bazylią... tym wszystkim co dla Włochów jest bene. Polecamy ją szczególnie dla osób o obniżonej odporności, bo jest pełna witamin i składników odżywczych, a przy tym bardzo sycąca.

Składniki:

1 udko
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 marchewki
4 ziemniaki
1 cukinia
3 pomidory
200 g fasolki szparagowej
250 g zielonego groszku
1,2 l bulionu warzywnego
200 g drobnego makaronu
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki startego żółtego sera


Cebulę, czosnek, marchew, ziemniaki i pomidory obrać. Cebulę, czosnek i seler naciowy posiekać. Fasolkę oczyścić i pokroić. Marchew, ziemniaki, cukinię i pomidory pokroić w grubszą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i seler, smażyć przez 3 minuty. Dodać marchew, ziemniaki, cukinię i fasolkę, smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać pomidory, bulion (ugotowany na udku), oregano, bazylię i 1 łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać groszek. Doprawić do smaku. Zupę podawać z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną startym żółtym serem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz