Surówka jesienna
Surówka z kapusty to temat niezwykle jesienny. Aby kapusta nie była twarda proponujemy zalać ją poniżej wypisana zalewą i dokładnie "wymiętosić", a surówka zachwyci wszystkich smakiem i konsystencją. jest to baza do wariacji na temat "surówka z kapusty", a resztę historii proszę sobie dopisać... marchewką, jabłkiem, rzepą, kukurydzą, papryką, cebulą, ogórkiem kiszonym itd
Składniki:
½
kapusty białej
2
marchewki
2
jabłka winne
cebula
papryka
kukurydza
pieprz
do smaku
Zalewa
do kapusty:
½
łyżeczki soli
1
łyżka cukru
2
łyżki octu
2
łyżki gotowanej ostudzonej wody
Kapustę drobno poszatkować, sporządzić zalewę, dodać i dokładnie ugnieść
kapustę z zalewą, co spowoduje, że kapusta w surówce będzie miękka i smaczna.
Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę
pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa połączyć i dodać dowolną zaprawę:
śmietanę, majonez, jogurt ewentualnie gotowy sos z olejem.
Super takie surówki uwielbiam :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)