sobota, 25 października 2014

Surówka jesienna

Surówka z kapusty to temat niezwykle jesienny. Aby kapusta nie była twarda proponujemy zalać ją poniżej wypisana zalewą i dokładnie "wymiętosić", a surówka zachwyci wszystkich smakiem i konsystencją. jest to baza do wariacji na temat "surówka z kapusty", a resztę historii proszę sobie dopisać... marchewką, jabłkiem, rzepą, kukurydzą, papryką, cebulą, ogórkiem kiszonym itd


Składniki:

½ kapusty białej
2 marchewki
2 jabłka winne
cebula
papryka
kukurydza
pieprz do smaku

Zalewa do kapusty:
½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
2 łyżki gotowanej ostudzonej wody


Kapustę drobno poszatkować,  sporządzić zalewę, dodać i dokładnie ugnieść kapustę z zalewą, co spowoduje, że kapusta w surówce będzie miękka i smaczna. Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa połączyć i dodać dowolną zaprawę: śmietanę, majonez, jogurt ewentualnie gotowy sos z olejem. 







1 komentarz:

  1. Super takie surówki uwielbiam :) Pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń