wtorek, 21 października 2014

Poduszeczki z mięsnym farszem


Pyszne poduchy z farszem mięsnym, nadają się jako przekąska na ciepło jak i na zimno. Można połączyć z czerwonym czystym barszczem i danie obiadowe jest gotowe. 



Składniki:

Ciasto

1 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka mleka
4 jaja
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo do smarowania
kminek do posypania

Farsz

0,6 kg mięsa wieprzowego
0,6 kg pieczarek
1 cebula
por
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz
sól
sos sojowy
natka pietruszki lub szczypiorek

Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć. Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, dodać do mąki razem z jajami, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut.

Mięso umyć oczyścić i zmielić na siatce o średnich oczkach. Cebulkę drobno pokroić. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucić cebulę, gdy się lekko zeszkli dodać mięso a po chwili pieczarki. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę, a następnie dodać pokrojonego pora, czosnek. Wszystko dusić do miękkości, doprawić. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto wałkować i wycinać kwadraty, nadziewać farszem, formować poduszeczki, dokładnie sklejając brzegi widelcem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.







2 komentarze: