Węgierska zupa gulaszowa
Węgrzy wiedzieli co robili łącząc mięso wieprzowe, warzywa, aromatyczne przyprawy i ostrą paprykę i tworząc jedyną w swoim rodzaju gęstą, pachnącą, rozgrzewającą zupę gulaszową. Dobrze, że i do nas przywędrowała, bo nam bardzo posmakowała. Jest ciężka i sycąca, ale takie właśnie są dania jednogarnkowe.
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół karkówka i łopatka)
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
5 ząbków czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 czerwone papryki
puszka pomidorów krojonych
1,5 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 średnie marchewki
4 ziemniaki
majeranek
sól i pieprz
papryka ostra
W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć. Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Następnie dolać bulion, dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory i gotować przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz