piątek, 17 października 2014

Ciasto z musem kawowym


Wygląd ma babki, ale pasuje nie tylko na Święta Wielkanocne. Ciasto z lekkim musem kawowym, zwieńczy każdy elegancki obiad. I doda energii przy dzisiejszej pogodzie





Składniki:

Ciasto:
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczka soli
250 g masła
1 szkl cukru
olejek waniliowy
3 jaja
1 szkl kwaśnej śmietany

Polewa:
1 łyżka kawy granulowanej
2-3 łyżki wrzącej wody
1,5 szkl cukru pudru
¼ kostki masła

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Ubić masło z cukrem i olejkiem waniliowym na wysokich obrotach, aż powstanie jasna kremowa masa. Wbić jaja po kolei nie przerywając miksowania.  Miksując na małych obrotach, stopniowo dodawać mieszankę maki oraz śmietanę. Formę nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć masę. Piec około 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić.
Kawę rozmieszaj z 2 łyżkami wrzącej wody, aż się rozpuści. Do miski wsypać cukier puder, wrzucić masło i dodać kawę. Ubijać na gładką masę, dodając tyle wody aby powstała gęsta polewa. Posmarować polewą ciasto, schłodzić.











2 komentarze: