Ciasto z musem kawowym
Wygląd ma babki, ale pasuje nie tylko na Święta Wielkanocne. Ciasto z lekkim musem kawowym, zwieńczy każdy elegancki obiad. I doda energii przy dzisiejszej pogodzie
Składniki:
Ciasto:
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczka soli
250 g masła
1 szkl cukru
olejek waniliowy
3 jaja
1 szkl kwaśnej śmietany
Polewa:
1 łyżka kawy granulowanej
2-3 łyżki wrzącej wody
1,5 szkl cukru pudru
¼ kostki masła
Do miski wsypać mąkę,
proszek do pieczenia, sodę i sól. Ubić masło z cukrem i olejkiem waniliowym na
wysokich obrotach, aż powstanie jasna kremowa masa. Wbić jaja po kolei nie
przerywając miksowania. Miksując na małych
obrotach, stopniowo dodawać mieszankę maki oraz śmietanę. Formę nasmarować
tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć masę. Piec około 45-50 minut w
nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić.
Kawę rozmieszaj z 2
łyżkami wrzącej wody, aż się rozpuści. Do miski wsypać cukier puder, wrzucić
masło i dodać kawę. Ubijać na gładką masę, dodając tyle wody aby powstała gęsta
polewa. Posmarować polewą ciasto, schłodzić.
Jak z kawą, to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńKawy nigdy dość!!
Usuń