piątek, 10 października 2014

Potrawka


Potrawa jak z przedszkola, ale mówcie co chcecie dodatek koperku nadaje jej smak odpowiadający również tym dużym przedszkolakom. Mięso może być najpierw wykorzystane do sporządzenia wywaru na zupę, a następnie do sporządzenia dania drugiego. I ot cały obiad zrobiony. 





Składniki:

3 udka z kurczaka
włoszczyzna
1- 2 łyżki stołowa śmietany 18%
2 średnia cebule
1 łyżka stołowa masła
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
2 łyżki stołowe oleju najlepiej rzepakowego
bulion
sól
pieprz 
pęczek koperku


Umyć mięso w zimnej wodzie, umyć włoszczyznę i oczyścić z niepotrzebnych części. Mięso zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Pamiętać aby zebrać szumowiny. Następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i dalej gotować co najmniej 1,5 godziny. Na koniec posolić do smaku. Mięso wyjąć oddzielić od kości i pokroić na mniejsze części, pozbawić skóry. Marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju. Do cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka, podusić chwilę i podlać bulionem, tak aby ilość płynu była powyżej mięsa ok 2 cm. Dodać masło oraz pokrojoną młodą marchewkę. Całość dusić ok 10-15 minut. Jeśli całość jest zbyt rzadka zaprawić mąką. Dodać zahartowaną śmietanę, koperek lub inne lubiane zielone dodatki. Doprawić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz