Kapuśniak wegetariański z cieciorką
Cieciorka jest bardzo zdrowa, odżywcza i nieco zapomniana w polskiej kuchni. Nie damy o niej zapomnieć i robimy pyszną zupkę z tą rośliną strączkową i kilkoma innymi składnikami.
Składniki:
25 dag ciecierzycy
1 mała główka kapusty włoskiej
1 cebula
2 marchewki
2 łyżki oleju
1 ½ szklanki bulionu z kostki
10 dag serka topionego
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Składniki:
25 dag ciecierzycy
1 mała główka kapusty włoskiej
1 cebula
2 marchewki
2 łyżki oleju
1 ½ szklanki bulionu z kostki
10 dag serka topionego
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Ciecierzycę namoczyć
przez noc, ugotować przez 40 minut. Cebulę posiekać, marchew pokroić, kapustę
poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę,
marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do
garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser
rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do
zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz