Kawowy bezowiec
Kto nie lubi aromatu i smaku kawy nawet niech dalej nie czyta. Ciasto dla prawdziwych kawoszy i do kawy, ewentualnie herbatki ;). Niestety nasze zdjęcia ciast mają jedną wadę, a mianowicie ciasta są krojone zbyt szybko, nie zdążą się zestalić, bo czas przeznaczony na zajęcia szybko dobiega końca, a wszyscy są ciekawi efektu końcowego. Dlatego nie sugerujcie się zbytnio pokrojonym ciastem, po zestaleniu "na bank" lepiej się pokroi, a małe bezy kupione w sklepie prawdopodobnie będą lepiej wyglądały, ale nie smakowały.
Składniki:
Ciasto:
8
jaj
16
g proszku do pieczenia
2
szkl. mąki
1
margaryna
1,5
szkl. cukru
2
łyżki kakao
Białka
ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec
dodać gorącą margarynę. Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 minut.
Masa:
2
kostki masła roślinnego
¾
szkl. wody
2
szkl. cukru
2
łyżki kawy rozpuszczalnej
2
łyżki kakao
bezy, w naszym wypadku pieczone przez nas samych, może lepiej wyglądają kupione, ale nasze, są na pewno pyszniejsze i po prostu "nasze".
Masło,
wodę, cukier i kawę rozpuścić, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i
dodawać po łyżce wystudzonego syropu. Na koniec dodać kakao. Ciasto przekroić
na połowę i posmarować połową masy. Na masę ułożyć bezy i przykryć resztą masy.
Na wierzch położyć drugą część ciasta. Polać polewą.
bardzo lubię kawowe ciasta:) Twoje wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, czysta rozkosz :) To ciasto zdecydowanie dla mnie - kawa i bezy, pychota :)
OdpowiedzUsuńProszę podać przepis na bezę.
OdpowiedzUsuńA bezy będą, ale w innym poście ;)
Usuń