Kurczak jak z KFC



Kurczak nawet lepszy niż z KFC, bo pieczony, a nie smażony w głębokim tłuszczu, przesiąknięty nim jak gąbka, o jakości tłuszczu i jego stopniu przepalenia już nawet nie wspomnimy. Chrupiąca skórka, pikantne mięsko, rozpływające się w ustach. Uch mega. A składników niewiele i można też identycznie zrobić skrzydełka dla amatorów górnych kończyn kurczaków.


Składniki:

6-8 udek/pałek kurczaka
płaska łyżka soli
2 jajka
3 łyżki mąki + do panierowania ok. 3/4 szklanki
2 łyżki ostrej papryki
ok 20 ml mleka
ok szklanki oleju

Kurczaka wypłukać, oczyścić. Włożyć do miski posolić, dodać ostrej papryki. wymieszać, odstawić na chwilę. W tym czasie nastawić piekarnik na 200°C. Wstawić do niego naczynie żaroodporne z olejem - tyle aby przykryło dno

Do mniejszej miski wbić jajka, dodać mąkę i mleko - całość połączyć ze sobą aby powstało gładkie ciasto. Zalać ciastem pałki, następnie obtaczać w mące. Przełożyć ostrożnie do naczynia żaroodpornego w piekarniku. Piec na rumiano przewracając co jakiś czas (około 50 minut). 











Komentarze

Popularne posty