Kartoflanka z ziołami


Ziemniaki, kartofle, pyry... Polak nie może się bez nich obejść, więc dodaje je do wszystkiego. My obalamy mit: pospolita kartoflanka, odpowiednio doprawiona, z dodatkiem pora, cebuli i papryki czerwonej zawojuje wasze serca i żołądki.

Składniki:

60 dag ziemniaków
2 pory
1,5 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
¼ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Dodać tymianek i majeranek. Chwilę dusić, aż zaczną pachnieć. Przełożyć do garnka, wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w mała kostkę i dodać do zupy. Paprykę umyć, oczyścić z pestek,  pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem 15 minut. Pory oczyścić, starannie opłukać, pokroić w talarki i dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 -10 minut. Przed podaniem doprawić  solą i pieprzem. 











Komentarze

Popularne posty