Kisielowa babka


Wariacje na temat babek wielkanocnych część... no właśnie nie wiadomo, które to już nasze podejście do tematu. Dalej się mierzymy z tematem i stwierdzamy, że ta babka jest łatwa, szybka, prosta i ma ciekawy owocowy aromat. Polecamy ją na święta i nie tylko. 




Składniki:

1 szklanka mąki
3 opakowania kisielu cytrynowego
3 opakowania kisielu truskawkowego
1 szkl cukru
6 jajek
1 szkl oleju
4 łyżki konfitury truskawkowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystkie opakowania kisielu oraz olej. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Do formy wlać połowę ciasta, po czym wyłożyć na nie konfiturę truskawkową. Następnie wylać pozostałe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 1 godziny. Ostudzoną babkę ozdobić polewą czekoladową. 













Komentarze

Popularne posty