Kopytka

Dzisiaj na tapecie ciasto ziemniaczane, polecamy do jego sporządzania szczególnie ziemniaki mączyste, rozsypujące się. Kopytka są banalne w wykonaniu, a kto z nas ich nie lubi...kojarzą się dzieciństwem i przedszkolnymi obiadami. Ciężko jest ten smak odtworzyć, ale zawsze warto próbować.


Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych
250 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól do gotowania kopytek
słonina do polania

Ziemniaki gorące przecisnąć przez praskę, przestudzić na stolnicy, dodać pozostałe składniki i porządnie wyrobić. Nie wyrabiać długo, bo ciasto zrzednie. Formować wałeczki, delikatnie spłaszczać i kroić na kopytka. Gotować we wrzącej w wodzie z dodatkiem soli, na wolnym ogniu około 2-3 minut od wypłynięcia. Podawać polane stopioną słoniną lub masłem z bułką tartą.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty