wtorek, 29 kwietnia 2014

Szarlotka z budyniem

Nasza interpretacja szarlotki z budyniem. Najlepszy jest waniliowy, nawet dla tych czekoladożerców, odradzamy robienie z innym budyniem niż waniliowy. Jest delikatna i idealna na podwieczorek, nie koniecznie przy mikrofonie ...



Składniki:

1/2 kg mąki
masło
1/2 szkl. cukru 
1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wałkujemy na spód blaszki, a drugą formujemy w wałeczki i wkładamy do zamrażarki.

1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 budynie waniliowe
4 łyżeczki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
750 ml mleka


Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Rozwałkowujemy połowę ciasta i wykładamy na formę (25 x 40). Wykładamy jabłka na wierzch. Gotujemy budynie z cukrem i gorące wylewamy na jabłka. Wszystko przykrywamy ciastem startym na grubych oczkach tarki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz