Kotlety jajeczne


Obalamy mity i serwujemy obiad bez mięsa, z dużą zawartością białka, smaczny i zdrowy. Jako dodatek proponujemy delikatną surówkę z marchwi i ziemniaczki zapiekane. Całość smakuje wyśmienicie, czy chcesz się skusić?



Składniki:

12 jaj
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
szczypiorek
6 łyżek bułki tartej
sól,
pieprz
czubrica zielona
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania



10 jaj ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Cebule obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Marchewkę umyć obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć prze praskę. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, wbić jajka dodać bułkę tarta i przyprawy i wyrobić na jednolita masę. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 








Komentarze

Popularne posty