Babka tulipan

Kolorowa, szybka, tania. Te określenia charakteryzują to ciasto, a jakie są Twoje określenia na babkę-tulipan, na wasze odpowiedzi czekamy w komentarzach.




Składniki:

4 jajka
1 szkl cukru
1,5 szkl mąki
4,5 łyżki oleju
3 łyżki kakao
0,5 szkl maku suchego
¾ kostki margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę z cukrem utrzeć mikserem. Dodawać kolejno 1 jajko, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę mąki. Następnie dodać proszek i resztę mąki. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej mak. Włożyć do blaszki keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą lub foremki do babki. Najpierw ciasto z makiem, potem kakaowe, a na wierzch białe. Piec około godziny w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 










Komentarze

  1. U mnie to babka kielich ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta nazwa jest nam znana, zastanawiamy się tylko dlaczego kielich? Pozdrawiamy!!

      Usuń
  2. Może dlatego, że kielich ma kształt tulipana ;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty