Figa


Pyszne, piękne i wytworne ciasto z prostych składników. Wymaga odrobinę nakładu pracy, ale smak niezapomniany. Będzie wam smakowało jesteśmy tego pewni.






Składniki:

Ciasto:
6 jaj
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl maku sypkiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po ostygnięciu przekroić.

Krem:
5 żółtek
1 margaryna
1 szkl soku z brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
0,5 szkl wody
cukier waniliowy 

Dodatki:
2 galaretki wiśniowe
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie biszkoptów

Żółtka roztrzepać łyżką z cukrami i budyniami. Ugotować budyń na soku i wodzie zostawić do wystygnięcia. Margarynę  utrzeć na puch dodawać po łyżce przestygniętego budyniu.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w cząstki. Polać polewą przepis tutaj lub posypać cukrem pudrem

Układać:
Polewa/cukier puder
Połowa kremu
Tężejąca galaretka
Połówki biszkoptów wetknięte na sztorc, między nimi poukładane brzoskwinie
Połowa kremu
Ciasto
        

















Komentarze

  1. Wygląda fenomenalnie, musi robić furorę na rodzinnych imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt piękna jest, ale szczerze mówiąc jeszcze na rodzinnych imprezach nie gościła, na razie na zajęciach praktycznych króluje!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty