Wykwintna sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami
Wykwintna sałatka, która łączy smaki świeżych warzyw z konserwowymi, dopełnieniem jest smak słonecznika prażonego i słonego sera. Na eleganckie przyjęcia dla wymagających gości.
Składniki:
200 g różnych sałat (koniecznie musi być rukola, lub sama rukola z odrobiną sałaty lodowej)
3 pomidory lub garść koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
pół słoika oliwek czarnych i pół słoika zielonych
cebula
ser typu bałkańskiego lub inny twarogowy dający się ścierać na tarce
50 g słonecznika łuskanego
słoik pomidorów suszonych najlepiej w zalewie ziołowej
3 łyżeczki musztardy francuskiej
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
Sałatę porwać na niewielkie kawałki ułożyć na dnie płaskiego naczynia, następnie pomidory, ogórki i cebulę pokrojone w grubą kostkę, posypać oliwkami, pomidorami suszonymi, startym serem i pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Z zalewy pozostałej z pomidorów suszonych sporządzić sos, dodając zgnieciony czosnek, musztardę francuską, ewentualnie trochę oliwy i ziół prowansalskich, jeżeli zalewa jest bez ziół. Polać dobrze zmieszanym sosem sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz