Ciasto czekoladowe
Przekładane kremem czekoladowym ciasto kakaowe to propozycja dla osób zdecydowanie wprawniejszych w kuchni. Pyszne, lekkie i delikatne, przy tym pięknie się prezentuje.
Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki cukru
7 jaj
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
Masa
4 jaja
1,5 kostki masła
150 g cukru
1,5 tabliczki czekolady
4,5 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
płatki migdałowe do dekoracji
Ciasto
Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
Masa
Jaja z cukrem ubić na parze i wsypać kakao. Masło pokroić a czekoladę połamać. Dodać do masy jajecznej, rozpuścić ciągle mieszając. Ostudzić. Do masy wlać alkohol i wymieszać. Dwie części biszkoptu przełożyć masą i posmarować nią boki oraz wierzch. Posypać płatkami migdałowymi.
W składnikach na ciasto jest 3 łyżki kakao i znowu 4,5 łyżki kakao,to w końcu ile tego kakao?Chyba chochlik się wkradł.A tak poza tym to wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńOczywiście 3 łyżki kakao, mały chochlik ale już poprawione. Dziękujemy za trafna uwagę i pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń