Popapraniec

Jak sama nazwa wskazuje ciasto „inne”, ale jednakowoż pyszne. Jak się masa nie będzie chciała zsiąść, jak zazwyczaj nam, to należy wstawić ją do lodówki na czas jakiś. Efekt murowany. 


Składniki:

Ciasto I:
8 białek
1 szkl cukru
0,5 szkl maku
0,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, cały czas ubijając, wsypać mąkę wymieszana z makiem i proszkiem, wymieszać lekko i dokładnie. Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto II:
8 żółtek
2 jaja
8 łyżek cukru
8 płaskich łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z 2 jaj ubić na pianę. Ubijając dodawać po trochu cukier i po 1 żółtku. Gdy masa będzie dobrze ubita dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec przez około 35 minut w temperaturze 180°C. po ostygnięciu przekroić na pół.

Krem:
0,5 l zimnej śmietany 18%
3 galaretki

Galaretki rozpuścić w litrze wody. Do tężejącej galaretki wlać śmietanę i ubijać aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Jak nie będzie chciała schłodzić lekko w lodówce ;)

Układać kolejno:
                   polewa/cukier puder
½ ciasto II
½ kremu
ciasto I
½ kremu
½ ciasto II









Inna wersja z zieloną galaretką i zbyt cienkim biszkoptem


Komentarze

  1. Robiłam, ciężko się przekłada, ale jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam jak dotąd nigdy to ciasto nie sprawiało kłopotów. Ale najważnejsze że smakowało

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty